Catalan English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Martes, 10 Marzo 2015 16:36

El líder identitari, Josep Anglada, ha estat entrevistat per Ramon Sargatal, del diari digital e-noticies.cat

Valora este artículo
(5 votos)

Anglada: "Plataforma no serà capaç de revalidar els resultats excepcionals del 2011".

Josep Anglada (Vic, 1959) ha decidit tornar-se a presentar com alcaldable per la capital d'Osona malgrat els problemes que l'han enfrontat amb el partit que va fundar, Plataforma x Catalunya. Tot i això, no afluixa i ha decidit recuperar la Plataforma Vigatana, la formació que va crear el 2001. Potser en una cosa pot tenir raó: de moment amb tretze candidatures, Vic pot ser ingovernable.

- Tretze llistes municipals diferents. Vic ha passat de ciutat dels sants a ser ciutat dels clans?

- (rialles) El sol surt per a tothom. Tothom té dret a presentar-se, no? Ara, això de tretze ja ho veurem. Al final potser no seran més de set, els que entraran al consistori...

- Vic, ciutat ingovernable?

- Al més votat li pot costar, sí... CiU baixa a tot el país i també baixarà aquí.  Fa vuit anys ja va perdre dos regidors i aquesta vegada es quedarà en sis. Per fer majories, serà difícil.

- Tres llistes xenòfobes a Vic. Passaran el tall del 5%?

- Jo no considero que la Plataforma Vigatana sigui xenòfoba ni racista. Tots tenim el dret a pensar el que vulguem si respectem els altres. A qui ens vulgui equiparar a les altres dues llistes, li dic que l'únic que sobreviurà serà Plataforma Vigatana liderada per mi. Pel que em diu del tall, en efecte,  per als altres dos serà un fracàs absolut.

- PxC ara és un partit sense líder i vostè és un líder sense partit…

- Li he de donar la raó. Ells  no tenen lideratge i jo no tinc partit, perquè és una plataforma. Amb aquesta formació ja em vaig presentar per primera vegada l'any 2003. Després va canviar el nom perquè ens presentàvem en altres llocs. Però ara PXC no serà capaç de revalidar els resultats excepcionals del 2011, amb 67.000 vots,  que van tenir amb mi.  I ara jo tindré quatre anys per reestructurar.

- Quants regidors espera endur-se del 5 que té PxC?

- Toco de peus a terra. Vam treure un 20% a les últimes eleccions. Serà molt difícil mantenir el llistó perquè la qüestió sobiranista ho ha capgirat tot a Vic. Si traiem tres o quatre regidors considero que serà un èxit.

- Juan Carlos Fuentes (PxC)  i Ester Gallego (Som Catalans) Vostè, en canvi ha tret la referència de la catalanitat en el nom de la formació. Ja li feia nosa? Li hem d'agrair el gest?

- Vaig ser jo qui va crear una Plataforma que duia el nom de Catalunya. Jo sóc català. Però què més bonic per a un vigatà que presentar-se amb el nom de la seva ciutat! A més, els actuals dirigents de PxC són els que estan en la línia de Democràcia Nacional i España 2000.

- Vostè és ultra...

- No!

- Any 1989. Es va presentar amb Fuerza Nueva i Blas Piñar...

- Jo mai he negat el meu passat. Quan ets jove és una cosa i quan et fas gran, una altra. Tothom evoluciona i tothom té el dret de pensar si respecta els altres. O és que no va evolucionar Felipe González, que era d'Acció Catòlica, o Verstrynge, que era del PP, o en Josep Piqué, que havia estat comunista? Jo no em penedeixo de res, del meu passat. En un moment donat vaig veure que hi havia coses de FN encallades en el passat i vaig canviar. No me'n penedeixo.

- Sí, però aquell enregistrament de Canal 9, en què vostè deia a l'interlocutor que s'havia de dissimular la ideologia perquè no convenia passar per ultradretà...

- Aquella filmació era il·legal! Ho he explicat per activa i per passiva. Van fer un "enganxar i copiar" perquè només volien acabar amb mi.  Però ja està oblidat. A més, després d'aquella famosa filmació, vaig treure un regidor a Vic, i al cap de quatre anys, en vaig treure quatre, i a la següent legislatura, cinc. la gent el que valora és que estigui al servei del ciutadà, no el que pugui dir un enregistrament totalment il·legal de fa vint anys. 

- Quina posició té respecte al procés sobiranista?

- Jo sóc català al 100% i un enamorat de Vic. Sóc independentista? No. Vull el concert econòmic per a Catalunya? Doncs sí. Que España ens ha fotut als catalans en alguns temes? Doncs també.  Ara bé, el procés és  una presa de pèl. Ells saben que és impossible assolir la independència.

- Una Catalunya independent sense immigrants li faria el pes?

- Home...  Cony, m'acaba de fer una pregunta molt temptadora...!  Miri, per poder alliberar el nostre país d'aquest alt percentatge d'immigració que no es vol adaptar , doncs què vol que li digui,  fer-me independentista... En un moment donat seria capaç de qualsevol cosa!

- I una Catalunya independent gràcies als xeics àrabs invertint-hi?

- No, no, de cap manera. Catalunya per als catalans! Mai no em vendré per un plat de llenties

- Qatar, Barça...

- Una vergonya! Que consti que sóc molt culé i cruyffista, eh?  Però que al Barça, que és un club que representa el país, el subvencioni un altre país que és antidemocràtic i que està subvencionant el jihadisme, és molt fort. S'ha de tenir collons -sí, sí, ja ho pot posar així!- per permetre que el Barça porti una samarreta amb publicitat de Qatar! N'hi hauria per deixar de ser seguidor del club, però no ho faré, eh?

- Defensor de la família tradicional catalana?

- Sí, sóc catòlic i practicant, sempre que puc.

- És islamòfob?

- No. Jo el que tinc és sentit comú i responsabilitat. Jo parlo dels problemes que centenars i milers de catalans reconeixen com a problemes.

- Quan llegeix coses com "mataràs tots els teus homes a tall d'espasa. I les dones, i els infants..." o  aquella altra citació que diu: "la meva filla és verge. Useu d'ella, feu-ne el que vulgueu", què li ve al cap?

- Dels àrabs no m'estranya res. El que em preocupa és el bonisme, tant del PP,  com del PSOE com el dels partits catalans, que van obrir les portes perquè aquí , a España, vingués Déu i sa mare, i amb la col·laboració de Generalitat, eh? Perquè aquí els han fet reverències...

- Pari, pari... Eren cites bíbliques. La primera, del Deuteronomi 20.1. La segona de Jutges 19.29. I ara què en fem de la Bíblia?

- Ah, cony...! Bé, però és que nosaltres hem avançat, en canvi els musulmans volen quedar-se en els segles al passats. El cristianisme evoluciona i la religió musulmana no ho fa.

- És conscient que el seu discurs indiscriminat contra la immigració pot  fer que un sector de la població minimitzi i caricaturitzi el gran perill de la radicalització islamista? "Si Anglada ataca això..."  diuen alguns.

- A la gent se li ha de valorar la franquesa. Però és que, a més, jo no faig un discurs contra ningú. Procuro pels meus.  No insulto -bé, intento no fer-ho-  insultar els immigrants! Jo no he dit mai que no vull immigrants. Però se n'havia de parlar i estic molt satisfet i orgullós d'haver estat el primer polític estatal que ho va fer el 2012. Coi, és que a Vic tenim un 27% d'immigració legal. Sumi ara  aquesta xifra la irregular i ens n'anem al 35%.

- Recorda els negres procedents de Canàries i deixats a la Plaça Catalunya en temps del govern d'Aznar?

- I tant! Que aquí hi ha hagut algun interès per part dels governs centrals , ja sigui del PP o del PSOE, i que hagin dit, vinga, ja ens convé enviar immigrants cap a Catalunya, doncs potser sí. Jo, que no sóc independentista, no sóc com la Sra. Sánchez camacho. Jo veig i reconec quan des del govern de l'estat estan perjudicant greument Catalunya, i en el tema de la immigració, hi ha elements per pensar-ho.

- Té por d'un atemptat gihadista?

- Pot passar. Però no em parli de por. Des de petit que he tret aquesta paraula del meu vocabulari. La setmana passada, anava caminant amb la meva dona i des d'un cotxe un individu em va fer el gest de tallar-me el coll.  No vaig posar la denúncia perquè no vaig poder fer la foto.

- Quina opinió li mereixen en Josep Sala del PSC o l'Àngel Colom de CiU?

- Ells sí que no són conscients del que defensen! Com pot tenir la gosadia, aquest Sr. Colom de dir que encara falten 300.000 immigrants més?  Ho dic ben clar perquè està demostrat: els immigrants no aporten cap benefici al país! Si hi hagués un 2% d'immigració no passaria res, però, amb aquests percentatges...

- Vostè té fills...

- Sí, i un a l'atur.

- Potser algun dia se n'haurà d'anar a buscar-se la vida a fora...

- Alguna cosa haurà de fer. I serà molt trist. Que la gent d'aquí se n'hagi d'anar...

- Pot comprendre el dolor de molts pares que veuen marxar els fills cap a Europa?

- Els entenc. Em poso al seu lloc. A ningú agrada tenir els sers estimats a tanta distància. És que jo sóc molt sensible. Ploro molt fàcilment. Se'm posa carn de gallina si penso que un dels meus marxarà.

- I això no li fa modular el seu discurs?

- Tothom té el dret a anar on vulgui. Però els que marxen de casa no volen imposar res allà on van. Si a mi em ve un immigrant i s'adapta als nostres costums i es comporta com Déu mana, no hi ha d'haver cap problema. Però ells vénen i ens volen inculcar unes pràctiques que no són les nostres.

- Què en pensa d'Alba Daurada?

- No hi he tingut mai cap vinculació ni penso tenir-ne. Ara, si es presenta i els grecs el volen...

- Vostè també va muntar parades per donar menjar només als compatriotes...

- Ho trobo correcte. Nosaltres ho vam fer a Salt i a Mataró.  Amb els diners particulars tothom pot fer el que vulgui. Si vull repartir menjar, estic en el meu dret de repartir-lo a qui vulgui.

- Però vostè és cristià i practicant. Com soluciona el conflicte moral de negar l'ajut a un necessitat per donar-lo en exclusiva a un altre?

- Si un immigrant cau davant meu a terra no deixaré pas que es mori, que se li prestin els serveis mínims, però que després se l'enduguin al país d'origen. Jo no puc caure en l'error de practicar el bonisme dels polítics. Ho sento molt: els immigrants no em fan llàstima. Hi ha tanta gent catalana que ho passa malament que no ens sobra res.  D'entrada em fa llàstima la gent de casa.

- I la plataforma neonazi PEGIDA, com la veu? A l'Hospitalet ja els coneixen...

- Són fenòmens que es donen. Promouen un moviment contra la islamització d'Europa. Hi ha altra gent que lluitem pel mateix. Jo podria ser en el fenomen, però evidentment, on hi hagi partits neonazis no hi trobaran l'Anglada. Jo he tingut relacions amb la Lliga Nord i amb l'austríac FPO. Però amb partits tan radicals com Pegida o Alba Daurada, mai faré coalició.

- FN de França, amb el seu component antisemitista?

- La Marine Le Pen no és com el seu pare. No és tan radical. No descartaria que arribés a ser la presidenta de la república francesa. / Una entrevista de Ramon Sargatal.  

Notícies relacionades en altres mitjans de comunicació

e-noticies.cat, 09/03/2015; "Plataforma no serà capaç de revalidar els resultats excepcionals del 2011"

 
Visto 2128 veces Modificado por última vez en Jueves, 19 Marzo 2015 13:24